Welliba
Welliba is ambassadeur van de Nationale Vitaliteitsweek. We vroegen Renate Hezemans van Welliba in een inspirerend interview waarom:
Wie ben jij en wat is typisch Renate?
Ik ben Renate Hezemans, moeder van twee puber dochters (Juliette & Liselotte) en ondernemer. Ik vertegenwoordig sinds dit jaar Welliba, een internationaal bedrijf gericht op het verbeteren van de Employee Experience. Typisch Renate is altijd kansen en mogelijkheden zien en er dan volledig voor gaan. Ik ben nogal optimistisch van aard.
Waar staat Welliba voor?
Welliba (Well and In Balance) helpt medewerkers bij het verbeteren van de manier waarop ze hun leven, hun werk en hun organisatie ervaren. De Welliba index geeft een indicatie van de Employee Experience (EX), hoe hoger de score hoe beter de ervaring. We meten alle interne en externe factoren die invloed kunnen hebben op welzijn, prestaties en groeipotentieel, evenals hun onderlinge verbanden. Met onze mensgerichte digitale EX+ oplossing genereren we kwalitatieve data voor HR en kunnen medewerkers interactief aan de slag om hun eigen EX te verbeteren. Medewerkers krijgen gerichte feedback op hun eigen EX en kunnen met behulp van onze digitale tools direct aan de slag met het verbeteren van hun eigen welzijn, productiviteit en tevredenheid.
Wat heeft Welliba met het onderwerp Vitaliteit?
Vitaliteit is onderdeel van de Employee Experience. Het wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde model van Welliba integreert bevindingen van de invloedrijkste onderzoekers op het gebied van EX, welzijn, betrokkenheid en prestaties. Onze uitdaging was om het mensen op een meer holistische manier te zien, wat zijn hun eigenschappen, wat is hun potentieel en hoe zijn deze factoren afgestemd op hun omgeving? Om zo gericht te onderzoeken waar onbenut potentieel zit of gebieden waaraan meer aandacht moet worden besteed.
Onder zelfinzicht vallen 3 brede concepten: Jezelf goed voelen, Je potentieel benutten en je persoonlijke hulpbronnen. Deze 3 concepten zijn uitgewerkt in dimensies. Een medewerker bevindt zich in een context van werk en privé en deze context is van invloed op het welzijn, betrokkenheid en prestaties.
Waarom doen jullie mee met de Nationale Vitaliteitsweek?
Vitale en tevreden medewerkers zijn de sleutel tot duurzame inzetbaarheid, welzijn, betrokkenheid en prestaties. Dat alles is belangrijk in goed werkgeverschap maar ook om als organisatie te kunnen groeien en goede dienstverlening te kunnen aanbieden aan je klanten. Het is mooi om te zien dat tijdens de Nationale Vitaliteitsweek vanuit allerlei invalshoeken aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Gedurende de week doen deelnemers inspiratie op om initiatieven en beleid te maken dat hen helpt om samen met hun medewerkers te werken aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik hoop dat we deelnemers kunnen inspireren door op een andere manier te kijken naar Employee Experience en ze ideeën kunnen geven om de EX binnen hun organisaties te verbeteren. Daarnaast hoop ik zelf nieuwe kennis op te doen die ik kan toepassen of doorgeven.
We vinden het ook fijn dat er een goed doel aan verbonden is (Bas van de Goor Foundation) waar wij graag aan bijdragen.
Wat heb jij zelf met het onderwerp vitaliteit?
Als ondernemer en alleenstaande moeder van twee opgroeiende kinderen vind ik het belangrijk om te letten op mijn lichamelijke EN geestelijke gezondheid. Ik heb al sinds mijn jeugd last van eczeem en allergie en dat vlamt op als ik veel stress heb. Daarnaast heb ik een aantal jaren terug een heftig ongeluk gehad waardoor ik bijna een jaar uit de running ben geweest. Dat zijn life events die maken dat je bewust stilstaat bij je eigen gezondheid en welzijn. Inmiddels ben ik inmiddels de 50 gepasseerd en merk ik dat wanneer ik niet voldoende beweeg dit direct zijn weerslag heeft op mijn lichaam. Ik ben het type dat of rent of stilstaat en dat is niet altijd handig. Mijn moeder zegt altijd dat ik een kaars ben die aan twee kanten brandt. Dat heeft een enorm positieve kant omdat ik heel veel energie heb, maar het kan ook een nadeel zijn dat ik teveel wil doen en meemaken en dan kom ik mezelf tegen. Kortom zorg voor mijn lijf en geest is gewoon belangrijk om met voldoende energie en plezier te genieten van mijn leven, mijn gezin, familie, werk en vrienden.
Wat doe jij om je eigen vitaliteit te vergroten?
Bij vitaliteit denk ik zelf direct aan sport. Ik tennis 2-3 keer in de week en heb mijn stappenteller op 8.000 per dag staan. Dat is voor mij een haalbaar doel. Ik heb een tijdje geprobeerd om 10.000 stappen te zetten maar raakte gefrustreerd omdat dat niet altijd lukte naast een drukke baan en privéleven. Waar mogelijk probeer ik overleg of bijkletsen met vriendinnen wandelend te doen waardoor de 8.000 stappen meestal wel lukken. Ik probeer ook minimaal een keer per week hard te lopen. Maar vitaliteit is voor mij ook tijd inplannen om met vrienden af te spreken, te dansen op een festival. En natuurlijk letten op mijn voeding. Geestelijk vitaal blijf ik door mezelf continue te ontwikkelen. Daar krijg ik energie van. Een boek over een interessant onderwerp, een podcast of een korte cursus helpt me om scherp te blijven.
Ik stel mezelf ook regelmatig de vraag hoe ik me echt voel. De Companion app van Welliba gebruik ik ook; deze stelt mij vragen zoals: ‘hoeveel energie heb je vandaag’ of ‘was je uitgerust opgestaan’ of ‘ denk je lang over je fouten na’. Deze vragen zorgen ervoor dat ik vaker even reflecteer op hoe ik me echt voel. Dat zou ik anders misschien niet doen of wanneer ik merk dat ik erdoor heen zit.
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn of haar eigen balans moet vinden.
Wat wil je als boodschap aan (werkend) Nederland meegeven?
In deze snel veranderende wereld waarin we steeds langer actief participeren op de arbeidsmarkt is het belangrijk om te investeren in je vitaliteit en daarmee welzijn. Je hoeft geen grote stappen te nemen, bouw het langzaam uit en voel wat het doet.