Vuur in je ogen
Hoe laad je je op voor een belangrijke afspraak? En sollicitatiegesprek, een presentatie die je moet geven, een pitch die je mag houden om je product onder de aandacht te brengen? Welke lessen kunnen we in dit soort situaties leren van de topsport? We vroegen het Manon Nummerdor-Flier, oud Volleybal international en ambassadeur van Spieren voor Spieren.
Klaar om te knallen
Een wedstrijd is als geen ander een moment waarop je er moet staan. Waarop je in al je vezels “aan” wilt staan en blijven staan. We kennen allemaal wel de beelden van sporters die voor een wedstrijd met hun koptelefoon in zichzelf keren, focus op wat gaat komen, opladen. Het vooral visualiseren van de wedstrijd, van je eigen spel, het jezelf al helemaal zien doen. En in de kleedkamer een peptalk van de coach. Klaar om te gaan knallen. Wakker, scherp. Klaar voor de wedstrijd. En dat kun je dus aan iemand zien, of iemand helemaal aan staat. Je kunt het aan iemands ogen aflezen.
Manon vertelt over de kwalificatie rondes op weg naar de Olympische spelen van 2016. Het is 2015. Manon is zwanger en is als begeleider aanwezig. Coach Giovanni Guidetti kijkt naar zijn team. Hij heeft een poster opgehangen in de kleedkamer. Daarop staat een koe, in een wei, die op zijn gemakje gras staat te herkauwen. Met een suffige blik in de ogen. “Dit is wat ik nu zie als ik dit team in de ogen kijk” is wat het team hoort. De aanblik van een suffige herkauwende koe. “Terwijl ik dit wil zien.” Guidetti haalt een poster tevoorschijn van een leeuw. Een leeuw met een scherpe blik, volledig aanwezig, startklaar om zijn prooi aan te gaan vallen. “Dit beeld wil ik zien als ik jullie aankijk. Vuur in jullie ogen. Klaar om je tegenstander op te vreten.”
Aan staan
Aan staan dus, de wedstrijd begint. En dan maak je een fout, je verliest een punt. Nee!! Een natuurlijke reactie is dat je uit het veld geslagen bent. Je bent er even niet meer bij. In een teamsport is het de kunst om iemand er weer bij te halen. Weer het vuur terug in de ogen te geven, focus op de wedstrijd. Maar hoe doe je dat? Manon vertelt dat iets wat op zo’n moment helpt is om iemand even in een andere omgeving te brengen. Niet letterlijk, want dat is lastig in een wedstrijd, maar door bijvoorbeeld een vraag te stellen. Een vraag die helemaal niks met de wedstrijd te maken heeft. Hoe duur een pak melk is bijvoorbeeld. Met zo’n vraag doorbreek je de neerwaartse spiraal en wordt na een teleurstelling een zijstapje gemaakt. De gedachten zijn weg bij de teleurstelling. Daarna kun je de energie weer richten op dat wat het belangrijkst is nu. En dat is niet het balen van een fout, maar het winnen van een wedstrijd.
Als sporter heb je ook wel eens je dag niet. Lukt iets niet waar jij anders als geen ander goed in bent. Manon vertelt dat ze heeft geleerd dat je op zo’n moment ook op andere vlakken effectief kunt zijn. Bijvoorbeeld door een andere rol op het veld te nemen, waardoor er ruimte komt voor iemand anders om jouw rol over te nemen. In plaats van directe punten te kunnen scoren kan je je meer richten op de verdediging of tactiek. Door het steunen en supporten van je team creëer je verbinding en kan het probleem soms juist de oplossing zijn.
Ogen zeggen zoveel. Wat wil je op welk moment uit je ogen laten spreken? Dit is mindset, waar kies je voor? Het beeld van bijvoorbeeld de leeuw, met het vuur in de ogen, geeft energie. En dat zien mensen aan jou. En werkt ontzettend besmettelijk, het vuur van je eigen energie geeft anderen ook weer energie. Daar wil je graag bij in de buurt zijn.
Hoe kun jij zelf het vuur in je ogen laten schijnen?
Over de schrijver:
Maaike Kuijpers Vitaloog® bij Vitalogisch
Ik laat zien hoe je door vitaliteit het beste uit jezelf haalt, zodat er een win-win ontstaat voor jezelf en de organisatie waar je werkt. Precies daar zit de win-win: vitaliteit loont. Letterlijk. Mijn jarenlange ervaring binnen HR en gedrags- en organisatieverandering neem ik hierbij mee.