Gezondeboel
Gezondeboel is platinum ambassadeur van de Nationale Vitaliteits Week. We interviewden Céline Hermans over de achtergronden.
Wie ben jij en wat is typisch jij?
Mijn naam is Céline Hermans en ik zet mij sinds mei dit jaar bij Gezondeboel in voor een mentaal veerkrachtige samenleving. Ik heb in mijn omgeving helaas al veel mensen zien worstelen met overspannenheid, burn-out, psychische problemen en de gevolgen hiervan. Wat bij deze gevallen allemaal overeenkwam? Het te laat herkennen van de problemen en een gebrek aan psychologische kennis en tools om te voorkomen dat beginnende stress eindigt in volledige uitval. Zonde! Want iedereen zou wat mij betreft altijd en overal aan zijn eigen mentale gezondheid moeten kunnen werken. Daar worden we niet alleen als individuen, maar ook als samenleving een stuk gelukkiger van!
Waar staat Gezondeboel voor?
Door psychologische kennis vanuit de hele wereld begrijpelijk en toegankelijk beschikbaar te stellen voor iedereen en op het juiste moment, willen wij bij Gezondeboel mensen het vermogen geven om veerkrachtig te leven. Preventie is hierbij het uitgangspunt. Met een preventieve aanpak vergroot je de regie van werknemers over hun mentale gezondheid. Dit leidt tot bevlogen, betrokken en vitale werknemers die beter beschermd zijn tegen stress, werkdruk en burnouts.
Wat heb jij zelf met het onderwerp vitaliteit?
Voor mij is vitaliteit de basis voor een gezond en gelukkig leven. Privé, maar ook op de werkvloer. Je besteedt immers een groot deel van je volwassen leven aan je werk. Ik ben daarom altijd al geïnteresseerd geweest in hoe mensen werken en hoe organisaties faciliteren in een goede werk-privébalans. Als ik het met mensen heb over vitaliteit, merk ik dat de meesten het alleen associëren met meer bewegen en een ergonomische werkplek. Dit is natuurlijk ook heel belangrijk, maar niet het enige. Wist je bijvoorbeeld dat 40% van het verzuim mentaal is? Dat psychologische aspect van vitaliteit spreekt mij heel erg aan.
Wat doen jullie bij Gezondeboel om de eigen vitaliteit te vergroten?
Bij Gezondeboel zijn we altijd bezig met de vitaliteit van onze collega’s: practice what you preach! Zo sporten wij regelmatig samen online, op kantoor of in de boulderhal. Daarnaast werken wij hybride en hebben wij flexibele werktijden. Hierdoor hebben wij veel regie over onze eigen agenda’s en werkdruk. Welke werkvorm bij je past is voor iedereen immers anders. Daarnaast hebben wij natuurlijk allemaal toegang tot onze online programma’s en hebben wij coaches waar we altijd bij terecht kunnen.
Waarom doen jullie mee met de Nationale Vitaliteitsweek?
Wij doen mee met de Nationale Vitaliteitsweek omdat we het belangrijk vinden dat er meer aandacht komt voor het psychologische aspect van vitaliteit. De mentale verzuimcijfers zijn hoger dan ooit en door de arbeidskrapte ligt stress door te hoge werkdruk in veel branches op de loer. Wij willen bij Gezondeboel aan werkend Nederland laten zien dat mentaal verzuim voor een groot deel te voorkomen is.
Wat wil je als boodschap aan (werkend) Nederland meegeven?
Ik zou graag aan werkend Nederland mee willen geven dat je niet hoeft te blijven zitten met mentale problemen. Het is oké om erover te praten en je hoeft je nooit te schamen. Als je merkt dat je werkdruk te hoog is, je problemen thuis hebt of klachten als faalangst of overspanning ervaart, kun je altijd aan de bel trekken. Je werkgever kan je hier vaak beter bij helpen dan je misschien denkt! Wij denken bij Gezondeboel graag met werkgevers mee over het bieden van handvatten voor (mentaal) vitale en weerbare werknemers. Je kunt altijd contact opnemen met mij of een van mijn collega’s.