Smurfit Kappa Zedek is ambassadeur van de Nationale Vitaliteitsweek. We vroegen Eddy Sieverink van Smurfit Kappa Zedek in een kort interview waarom:

Wat heb jij zelf met het onderwerp vitaliteit
Vitaliteit betekend voor mijzelf, je fit voelen en fit zijn, dus goed in je vel zitten. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Een aantal jaren geleden was ik overwerkt. Dit resulteerde in fysieke klachten. Ik had een zenuwbeklemming in mijn rug waardoor ik een week lang niet uit bed kon komen. Druk druk druk, je kent het wel en dan  ’s avonds nog even iets doen voor het werk. Werk is nooit af. Voor mijzelf werd het wel duidelijk dat ik beter op mezelf moest letten. Een collega zei toentertijd “lichaam en geest gaan samen”. Dit vind ik een hele mooie uitspraak en hier kan ik me ook volledig in vinden. Zoek een balans in werk en privé, waardoor je beide vol energie aankunt. Sindsdien ben ik veel bewuster bezig met het vinden/behouden van mijn eigen balans.

Wat doe jij om je eigen vitaliteit te vergroten?
Ik heb een zittend beroep, dus 35 uur zitten is eerder een regel dan uitzondering. De andere uren sta ik d.m.v. een sta/zit bureau. Maar goed daarbij is het gewenst om naast je werk te bewegen. Ik ben eigenlijk altijd wel sportief geweest “als ik het zelf mag zeggen”. 20 jaar gevoetbald maar na een zware knieblessure zoekende geweest naar een vervangende bezigheid. Ik heb toen een beetje getennist en nu loop ik al jaren hard, wat mij zeker voldoening geeft. In het verleden liet ik dit enkel nog wel eens schieten omdat mijn werk voor ging.

Na mijn fysieke klachten (aantal jaar geleden) heb ik mezelf aangeleerd dat ik minimaal twee keer per week ga hardlopen. Hierdoor voel ik me fitter en kun je soms ook lekker even stoom afblazen.

Doelen stellen is dan ook leuk, eerst van 5km naar 10km en een uiteindelijk heb ik een halve marathon (21,1km) kunnen volhouden. Als je doelen bereikt ga je nieuwe doelen stellen. Mijn doel is nu om de marathon van Berlijn te lopen op zondag 26 september 2021. Daarvoor ben ik vol in training om uiteindelijk binnen de 4 uur over de streep te komen. Grote voordeel van zo’n doel is dat ik in een lange tijd niet zo top fit ben geweest.

Waarom doe je mee met de Nationale Vitaliteitsweek?
Afgelopen anderhalf jaar zijn natuurlijk anders verlopen dan iedereen had verwacht. Corona dwong ons om veel meer thuis te zijn. Thuis werken, thuis sporten, alles gebeurde thuis. En om daar een goede balans in te vinden is erg lastig. Gelukkig mogen we nu al veel meer, maar onze vitaliteit kan daardoor wel een knal hebben gehad. Daarom denk ik dat het goed is dat we niet alleen over onze vitaliteit praten maar ook in actie komen.

Wat wil je als boodschap aan (werkend) Nederland meegeven?
In de huidige tijd moeten wij heel erg lang (door)werken. Soms wel meer dan 45 jaar. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat je iets doet waar je plezier in hebt. Natuurlijk kunnen niet alle werkzaamheden leuk zijn maar grotendeels zouden ze dat dan wel moeten zijn. Zoek hierin altijd een goede balans tussen werk en privé, waardoor lichaam en geest samen gaan.

Nationale Vitaliteitsweek

Author Nationale Vitaliteitsweek

More posts by Nationale Vitaliteitsweek

Leave a Reply