Verkenningsvlucht intelligentie

‘Een leven lang leren’ is goed voor onze mentale gesteldheid. Je daagt jezelf uit, hebt succes of leert omgaan met tegenslag. Je ontwikkelt doorzettingsvermogen, je test je veerkracht, je daagt je mindset uit en leert hulpbronnen aan te boren. Vaak gaan we iets bewust leren omdat we iets willen bereiken. Ik heb daar een leuke formule bij bedacht: HT + HB = DT. Huidige toestand plus hulpbron = doel toestand. Hulpbronnen zijn er ontelbaar, maar welke werkt het best voor jou?

‘Magie gebeurt als je buiten je comfortzone bent’, we hebben dat allemaal wel eens gehoord. We proberen het allemaal, de één wat meer dan de ander. Als je er dieper op ingaat is hier vaak nog veel te ontdekken voor ons allemaal. Kennis is geen kunde, maar als je de kennis nog niet hebt is de kunde vaak ook ver te zoeken. Daarom gaan we vandaag met deze verkenningsvlucht het brein in. Even wat kennis opdoen, daarna is de rest aan jou. Jouw top 3 in intelligentievormen kunnen namelijk hele handige richtingaanwijzers zijn bij het kiezen van de meest effectieve hulpbronnen voor jou.

Waarom is dat handig? Als je weet welke vorm van intelligente bij jou past, weet je welke hulpbronnen voor jou werken. Door de voor jou juiste hulpbronnen in te zetten, krijg je meer energie én verlies je minder energie. Het is goed om meerdere stijlen toe te passen en dus meerdere hulpbronnen aan te boren. Vandaar dat we op zoek gaan naar jouw top 3. Je top 3 zorgt voor afwisseling, voorkomt moeheid en verveling en heeft een positief effect op je concentratie. En uiteindelijk verbetert dit je geheugen. Iedereen kan met zijn eigen brein vaak 5 tot 20 keer sneller leren leren.

8-voudige intelligentie

Psycholoog Howard Gardner introduceerde halverwege de vorige eeuw het begrip meervoudige intelligentie. Welke manieren van leren heb je voor jezelf ontwikkeld? Er zijn verschillende strategieën die je kan toepassen tijdens het opnemen, verwerken en weer oproepen van kennis. Je bewust zijn van waar je goed in bent kan je hier enorm bij helpen en dus energie geven. Het zorgt voor een toename van productiviteit, werkgeluk, creativiteit, energie. Gevoel van succes en waardering ervaren, sterkt ook je zelfvertrouwen. Kies voor jezelf jouw eigen top drie en gebruik deze in jouw (leer)strategie. Zo kun je ontdekken dat je vaak meer kunt dan je denkt!

1: Linguïstisch/verbaal
Houd van lezen, kan goed namen en plaatsen onthouden, leuk om te schrijven, woordraadsels, met voorbeelden beschrijven etc.

2: logisch/mathematisch
Goed in hoofdrekenen, wiskunde, statistieken, programmeren, dammen schaken, leuk om iets uit te zoeken hoe het in elkaar zit, logische stap voor stap uitleg, graag korte samengevatte uitleg of beschrijving. 

3: lichamelijk/kinesthetisch/motorisch
Wiebelt, friemelt, draait, sport/bewegen, raakt graag aan, spannende dingen leuk vinden zoals achtbanen, graag korte sessies met veel pauzes en beweging tussendoor, zomaar willen tekenen/doodling.

4: visueel/ruimtelijk
Ziet direct beelden, plaatjes, denken is als een film in het hoofd, onthoud beelden makkelijker dan woorden en/of geluiden, houd van legpuzzels, foto’s kijken, film, theater, wil iets op schrift zien staan.

5: auditief/muzikaal
Onthoud het beste als iets verteld wordt, goed in melodieën onthouden, weet wanneer iets vals klinkt, zingt deuntjes in het hoofd, maakt graag geluiden, leert graag hardop.

6: interpersoonlijk
Mensen komen graag bij je met vragen en/of problemen, goed in bemiddelen, onderhandelen, graag helpen, leeft me, werkt graag samen.

7: intrapersoonlijk
Is graag alleen, kan zich goed zelf vermaken, weet zelf heel goed wat hij of zij wilt, ervaart vaak het gevoel een andere belangstelling te hebben (willen en doen), vaak innerlijke dialoog, introspectief, werkt graag zelfstandig.

 8: natuur
Is graag in de natuur, begrijpt in aanleg veel van de natuur en weet er veel van, kijkt graag natuurfilms, wil er veel over weten, dieren, planten, duurzaam/groene denker. 

WAT IS JOUW TOP 3 EN HOE NU VERDER?

Denk aan de metafoor van het ‘leren zeilen’, ‘leren vliegen’, ‘geen balans maar cadans’ oftewel Vitalogie. Er zijn maar weinig mensen die zo af en toe eens stil staan bij HOE ze leren of HOE ze het beste dingen kunnen aanpakken. Kijk eens of je jouw top 3 kunt kiezen en maak er gebruik van. Zet je sterke intelligentievorm in en combineer dit met je energielek. Het vraagt soms enige creativiteit en tijd in het begin maar je zult merken dat dit zich dubbel terugbetaalt. Ervaar hoe dit in jouw aanpak en strategie processen gaat versnellen, energie geeft en er voor zorgt dat je meer kunt dan je had gedacht!

“ADAGIOMUZIEK ONTSPANT DE GEEST. LUISTEREN NAAR STILTE OOK.”

Bronvermelding: VOORBIJ DE KADERS. Alexandra van der Hilst
Wat een aanrader voor iedereen om dit boek als naslagwerk in de kast te hebben.

Over de schrijver:
Ludwig Antonissen (BREINpiloot)

Aangenaam Ludwig Antonissen is de naam en expert in het geven van een boost bij veranderingen in denkpatronen met praktische tips & trucs. Vitalogie, muziek en het hele brein. Ik neem je mee, musiceer, inspireer, motiveer en zet je aan. Entertainment, educatie en empowerment. Middels inspiratiesessies, workshops & trainingen. Opgeleid aan het Conservatorium te Rotterdam altijd bezig met innovatie, muziek en het brein. Energie en inspiratie als de bron voor een duurzaam leven. Met een holistische blik en vooral veel plezier en creativiteit maken we letterlijk een mix met kennis. Anders dan anders en nooit hetzelfde. ”WHERE WORDS FAIL, MUSIC SPEAKS” Hans Christian Andersen.

Hanneke van Engelen

Author Hanneke van Engelen

More posts by Hanneke van Engelen

Leave a Reply